woensdag 24 juni 2009

Oplossingsgericht Motiveren

Wat maakt dat je gemotiveerd raakt door een doel?
De Oplossingsgerichte psychiater Ben Furman noemde het eens een korte Oplossingsgerichte Motivatieleer.
1. het is jouw eigen doel. Motivatie is sterker als je zelf je doelen kunt kiezen. Motivatie is nog veel sterker als je jouw doelen aan je dromen kunnen koppelen.
2. je begrijpt de voordelen die jouw doel biedt. Besteed daarom aandacht aan de voordelen. Net als brood, zet dat ook niet in de oven voordat het deeg is gerezen. laat het deeg rijzen. Praat eerst over de voordelen, bak daarna het brood.
3. je gelooft dat het mogelijk is. Je moet het vertrouwen hebben dat je het kúnt. "Heb je iets soortgelijks al eens eerder gedaan?” “Zijn er vrienden die je kunnen helpen?” Gebruik je hulpbronnen!
4. je hebt het gevoel van succes nodig. Je wilt voelen dat je voortgang boekt. Dus bevestiging (feedback)van de omgeving dat je dichter bij je doel komt. Daarom is het belangrijk supporters te hebben en regelmatig te evalueren: 'wat gaat er al (een beetje) beter?'

Kortom, kies je eigen haalbaar doel, hou voor ogen wat dat je zal opleveren, bouw verder op jouw eerdere (leer-)ervaringen en hou steeds de voortgang in de gaten. Simpel (maar nog niet gemakkelijk)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.