vrijdag 4 september 2009

Nóg oplossingsgerichterHoera, we hebben het roer nu echt omgegooid!. We zijn gestopt met het uitvoeren van ‘klassieke’ organisatieonderzoeken en hebben een nieuwe oplossingsgericht werkwijze daarvoor in de plaats ontwikkeld. “In één dag in beweging”, een oplossingsgerichte onderzoeksaanpak.

Het afgelopen jaar hebben we zo’n onderzoek een tiental keren uitgevoerd en……. het werkt als een trein. Het is efficiënt, geeft snel resultaat en leidt tot duurzame, èchte verbetering. Belangrijk is dat we respectvol en zorgvuldig werken èn het ijzer smeden als het heet is. Deelnemers zien vaak op tegen zoiets, maar gaan nu bijna allemaal positief, opgelucht en geïnspireerd weer naar huis.

De evaluaties met alle betrokkenen waren zo positief dat we besloten hebben deze werkwijze verder te gaan promoten. Immers, als het werkt, doe er dan meer van!


Onze oplossingsgerichte onderzoeksaanpak onderscheidt zich als volgt:
Door middel van gerichte onderzoeksvragen vertalen wij met de deelnemers in één dagdeel hun probleemsituatie naar een WENS-situatie. We brengen hierbij de kwaliteiten, mogelijkheden en hulpbronnen die aanwezig zijn bij de deelnemers in kaart gebracht. Op basis van deze gezamenlijke veranderwensen worden prioriteiten aangebracht en wordt een gezamenlijk actieplan opgesteld. Vervolgens gaan we direct met alle betrokkenen met één van de actiepunten aan het werk, zodat de deelnemers aan het einde van de dag ervaren hebben hoe zij op een andere, constructievere manier kunnen samenwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.